logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



jajka z pstrągiem w minirondelkach

garnek żeliwny garnki żeliwne jajka z pstrągiem w minirondelkach
  • 30 g masła
  • 1 por drobno posiekany
  • 270 g wędzonego pstrąga rozdrobnionego
  • 160 ml śmietany
  • 6 jaj
  • 5 łyżeczek świeżego szczypiorku posiekanego
  1. W małym żeliwnym garnku roztopic masło i dusić pod przykryciem pora przez 8 minut
  2. Zdjąć garnek z ognia, dodać pstrąga, 1/3 śmietany, doprawić solą i pieprzem i odstawić
  3. Natłuscić 6 żeliwnych mini rondelków. Do każdego włożyć porcję pstrąga z porem i odstawić do ostygnięcia
  4. W każdym mini rondelku zrobić spodem łyżki zaglębienie, wbić jajko, nałożyć łyżką śmietany, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem
  5. Umieścić żeliwne mini rondelki w piekarniku nagrzanym do 170 ºC w brytfannie wypełnionej wrzącą wodą. Woda powinna sięgac do połowy wysokości rondelków. Piec przez 20-25 minut do momentu gdy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze miękkie.