Wyszukiwarka
jajka z pstrągiem w minirondelkach
- 30 g masła
- 1 por drobno posiekany
- 270 g wędzonego pstrąga rozdrobnionego
- 160 ml śmietany
- 6 jaj
- 5 łyżeczek świeżego szczypiorku posiekanego
- W małym żeliwnym garnku roztopic masło i dusić pod przykryciem pora przez 8 minut
- Zdjąć garnek z ognia, dodać pstrąga, 1/3 śmietany, doprawić solą i pieprzem i odstawić
- Natłuscić 6 żeliwnych mini rondelków. Do każdego włożyć porcję pstrąga z porem i odstawić do ostygnięcia
- W każdym mini rondelku zrobić spodem łyżki zaglębienie, wbić jajko, nałożyć łyżką śmietany, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem
- Umieścić żeliwne mini rondelki w piekarniku nagrzanym do 170 ºC w brytfannie wypełnionej wrzącą wodą. Woda powinna sięgac do połowy wysokości rondelków. Piec przez 20-25 minut do momentu gdy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze miękkie.